MB 180b 1961
sidan uppdaterad 04 Jan 2005

 

Historien om min  MB-180b,  en Mercedes av Pontonmodell, börjar med att den registrerades första gången 1961.
Ägaren hette Karl Gunnar Gustavsson boende i Gävle, han var elektriker och köpte bilen den 19 september.

I juni 1963, såldes bilen från Philipssons i Gävle till tjänstemannen Kenneth Persson, vilken stod som ägare av bilen ända till 17 oktober 1969, en vecka senare fick bilen ny ägare igen, nämligen Margareta Eriksson, som jag fått brev från då jag sökte bilens rötter. Hon berättar att bilen vid köpet hade en mätarställning på 9800 mil, och hon och familjen gjorde en del långresor till bl.a. Norge med den. Vidare kommer Margareta ihåg att några stora reparationer aldrig behövdes, för bilen gick som en klocka under dom 4 år som hon var ägare till den.

Så, den 27 april 1973 köptes bilen av Gunnar Flodh som ägde bilen två och ett halvt år, till i oktober 1975, innan den såldes vidare till Lennart Barkström också han boende i Gävle. Den  20 feb. 1976 tar brodern , tror jag, Karl Ingemar Barkström över ägandet fram till 1 maj, då den köps av Stig -Göran Larsson, i Gävle minsann. Redan den 23 aug. samma år 1976, köper så Christina Hedlund bilen, och skriver över den på sin mor Gun Hedlund , tror jag igen,  i oktober.

    Den 27 april 1978 förvärvar så Roine Viberg bilen och är ägare till den till 16 feb. 1979, då åter Christina Hedlund övertager bilen. Jag har även från Christina fått ett brev med en liten historia om bilen. Den stod mest i garaget och köptes av hennes sambo, mest som en "rolig grej" och när han avled såldes så småningom bilen till en som samlade på gamla bilar, berättar hon. Den personen bodde i Skutskär och heter Peter Persson, det här hände i mars 1986. Men den såldes snabbt vidare redan i aug. 1986, som renoveringsobjekt till Tomas Hultberg i Linköping. Detta berättar Peters pappa Kjell för mig i ett brev som jag fått.

    Nu gott folk börjar den stora renoveringsperioden, enligt vad jag fått fram pågår renoveringen mellan 1986-1994 eller något liknande, bilen har troligen varit ett rullande objekt mellan dom större renoveringarna, rostlagning och ny lack 1988, motorrenovering och nytt innertak 1993, byte av vattenpump, renovering av bromsar m.m.

    25 april 1995, bytte så bilen ägare igen, ny ägare Margita Forsman i Motala som hade bilen i drygt fyra år, till den 2 dec. 1999 när Yvonne Gustavsson i Hallsberg köper den. Då får den deltaga i en del veteranbilsrallyn, bl.a. Korvrallyt i Sköllersta.

    Sommaren 2002 börjar jag bli lite sugen på att skaffa mig en gammal bil, och börjar leta. Det finns en del att välja bland, men jag vill inte ha någon amerikanare, utan en som man själv sett i vanliga trafiken. Då hittar jag följande annons , på det förträffliga internet. Inte särskilt långt från mig heller, Tomta alldeles i utkanten på Hallsberg. Bara 6 -7 mil att åka. Jag bestämmer mig för att titta, sen var jag såld, vilken bil, en sån som man kände igen men aldrig åkt i, jo kanske som Taxi förresten. Jag gjorde upp med bilhandlaren, för det var en sådan som hade bilen, nämligen Yvonnes sambo. När jag hämtade hem den till Nora, den 17 juli 2002 njöt jag i fulla drag. Jag visste att en gammal bil alltid behöver lite vård, och det har jag fått ge den, bl.a. har jag sat på 4 nya däck, med vit sida, jag har bytt tempmätare, tankarmatur, renoverat bromsar, lagat generator (nya kol), bytt motorfästen fram och försökt bygga upp värmekammrarna i papp som inte fanns. Stommar, dåliga, har jag köpt av en kille i mörkaste Småland, där jag också fick tag i fläktmotorer och tankarmaturen. Nu har jag värme och fläkt på förarsidan, men bara värme på passagerarsidan, vinterjobb 2004-2005.under hösten har jag också fått klart att jag kunde lösa en veteranförsäkring via Mercedes Benz Klubben Sverige hos MHRF.  Så nu är den helförsäkrad för " bara"
35 kr/ månad. Utöver att skruva och putsa, har jag också kunnat åka en hel del i den. Det har nog blivit nästan 700 mil under dom 2 åren. Inga jätte långa resor men till Eskilstuna och Ekeby flygfält 3 ggr, Ånnaboda 2 ggr, senaste sommaren 2004 var jag i Vadstena och Mariestad bl.a.

    Det var lite om bilens historia, jag kommer att uppdatera vart efter jag renoverar eller gör något annat med den.

Bilskatt MB 180b   1961   297:-    1963  333:-    ????   1991   0:-    Skattebefriad